Ondersteuningsmedewerker: Schoolmaatschappelijk werk

Ben jij het?

In deze functie ben je onderdeel van het ondersteuningsteam van het Trajectbureau en werk je voor MBO-opleidingen op niveau 1 t/m 4.

Het ondersteuningsteam wordt gevormd door medewerkers met de specialismen trajectbegeleiding, schoolmaatschappelijk werk en gedragscoaches / trainers. Daarnaast zijn er korte lijnen met de begeleider passend onderwijs.

Als schoolmaatschappelijk werker:

  • Werk je laagdrempelig, je bent zichtbaar aanwezig en studenten kunnen altijd bij jou binnenlopen.
  • Ben je servicegericht naar het onderwijsteam en je directe collega’s.
  • Weet je goed wat er in en rondom een grootstedelijke school speelt.
  • Houd je van de afwisseling, diversiteit en de dynamische wereld van een grootstedelijk mbo.
  • Ben je het aanspreek- en coördinatiepunt tussen school, thuis en (zo nodig) professionele hulpverlening.
  • Bied je kortdurende hulpverlening aan studenten en weet je goed te schakelen naar, indien nodig, andere vormen van hulpverlening binnen en buiten de school.
  • Adviseer je docenten, studenten en hun opvoeders bij allerlei soorten vraagstukken over gedrag en/of psychosociale- en emotionele problematiek.
  • Schroom je niet om over thema’s die vaak voorkomen info te verzamelen en te delen met het onderwijsteam.
  • Ben je in staat om goed te communiceren en kan je ook uit de voeten met meervoudige partijdigheid als het gaat om het organiseren van ondersteuning rondom, en met de student.
  • Weet je de Meldcode Huiselijk Geweld te hanteren en ben je in staat huiselijk geweld te signaleren en zorg te dragen voor een adequate hulpverlening.
  • Werk je goed samen met de studentcoaches (mbo en hbo stagiaires social work) op een locatie.
  • Verwijs je naar andere organisaties indien nodig en maak je ook gebruik van wijknetwerkpartners.
  • Weet je in te schatten met wie je moet schakelen in een bepaalde situatie.
  • Werk je graag binnen een team maar kan je ook goed zelfstandig werken.
  • Deel je kennis graag met andere specialismes in het ondersteuningsteam en weet hen goed te vinden.

Klas als werkplaats (geen vereiste)

In het toekomstige team schoolmaatschappelijk werkers willen we ook een aantal collega’s die tevens Klas als werkplaats uitvoeren. Dit is dus geen vereiste voor deze vacature maar wel een pré.

Klas als werkplaats is een geïntegreerde ondersteuningsaanpak voor niveau 1 en 2 mbo-studenten die te maken hebben met meervoudige stressfactoren. De ondersteuning is vervlochten met het onderwijs en wordt in, en buiten de klas geboden.

De ondersteuner (KAW-er) is een schoolmaatschappelijk werker, een trajectbegeleider of een gedragscoach / trainer. De KAW-er is verbonden aan een docententeam en werkt nauw samen met de studieloopbaanbegeleider (slb-er), met wie een tandem wordt gevormd. Studenten kunnen bij beide medewerkers terecht met vragen over school, loopbaan, fysieke-, psychische- en/of sociale problemen. De slb-er en KAW-er trekken samen op in de ondersteuning van jongeren, maar hebben ieder een eigen rol.

De KAW-er heeft een specialisme, maar werkt ook als generalist, is zichtbaar aanwezig op de leslocatie en intervenieert direct als een knelpunt wordt waargenomen. Soms gebeurt dat in de groep, soms in één-op-één contact met de student. De KAW-er kan buiten de kaders van het eigen specialisme denken en legt actief contact met studenten. Dat kan door in de groep te werken, maar ook door aanwezig te zijn in de kantine en in de gangen. Zo bouwt de ondersteuner door informele contactmomenten een relatie op met studenten. De begeleiding is ondersteunend aan de schoolloopbaan van de studenten. Je werkt samen met ondersteuningsmedewerkers met een ander specialisme ter consultatie, advies en een eventuele doorverwijzing.

Het Trajectbureau verzorgt geen onderwijs maar ondersteunt studenten en onderwijsteams bij het behalen van studiesucces. De loopbaanontwikkeling en het welzijn van de student zijn leidende principes voor de activiteiten van het Trajectbureau. Samen met externe professionals ondersteunt het Trajectbureau studenten die tijdens hun schoolloopbaan extra ondersteuning nodig hebben.

Ondersteuning binnen Albeda is gericht op onderwijs-overstijgende hulpvragen van studenten en is gericht op het doorlopen van een succesvolle schoolloopbaan. Elke locatie van Albeda beschikt over een ondersteuningsteam.

Ondersteuning staat niet op zichzelf maar is integraal verbonden met begeleiding door het onderwijsteam en passend onderwijs. Ondersteuningsmedewerkers zorgen ervoor dat iedere student de hulp kan vragen en krijgen die nodig is, licht waar het kan en intensief als het moet. Vanuit het perspectief van de student en de opdracht die het mbo heeft om jongeren niet alleen beroepsmatig maar ook maatschappelijk toe te rusten, nemen we self-efficacy als vertrekpunt. We ‘zorgen’ niet voor studenten maar helpen hen om vanuit het geloof in eigen kunnen en zelfregie te handelen.

Wij zien je!

  • Je bent in het bezit van een relevant hbo-diploma (bijv. social work, toegepaste psychologie) en hebt ten minste drie jaar relevante werkervaring.
  • Je sluit aan bij de leefwereld van de studenten (straat, school, thuis) en weet hen te bereiken.
  • Je hebt kennis van pedagogiek en ontwikkelingspsychologie.
  • Je hebt kennis van en inzicht in het hulpaanbod (sociale kaart), hulpverleningsmethodieken en diagnostische instrumenten.
  • Je hebt kennis van gedragsproblemen.
  • Je hebt gedegen kennis van de opleidingen, projecten en andere trajectmogelijkheden in de regio Rijnmond.
  • Je hebt gedegen kennis van procedures die voortvloeien uit de kwalificatiewet, RMC-wetgeving en interne Albeda-procedures wat betreft (traject)begeleiding en het verzuimprotocol en in staat deze procedures toe te passen zonder bureaucratisch te werken.
  • Je beschikt over digitale vaardigheden en kunt goed omgaan met Microsoft Office-programma’s, met name met Teams, Word, Excel en Outlook.

Wij werken samen!

Wij doen wat werkt!

Wij helpen elkaar!

Wij zijn overal!

Durf je?

Albeda hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons innovatiever, creatiever en het werk leuker. Iedereen die zich herkent in het profiel wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Een diploma check, het aanleveren van een VOG en een referentiecheck zijn onderdeel van de selectieprocedure. Een online assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Ons sollicitatieproces verloopt volledig digitaal via deze website. Heb je belangstelling voor de functie, klik dan op de actieknop 'Solliciteren'. Een sollicitatie via e-mail kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.

Je kunt je sollicitatiebrief richten aan: Eus Hehanussa.
De vacature sluit op: 22 oktober 2023. 

De briefselectie zal plaatsvinden in de week van 23 oktober. Daarna hoor je zo spoedig mogelijk van ons. Omdat we best veel nieuwe collega’s zoeken kan het zijn dat er wat meer tijd zit tussen het contactmoment na de briefselectie en het gesprek.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Procedure

Albeda biedt iedereen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien. Je komt bij ons te werken in een stimulerende omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheid centraal staan. Onze Albeda Academie verzorgt opleidingen en trainingen die gericht zijn op het verwerven van kennis en vaardigheden en het ontwikkelen van individuele competenties. En wanneer je ondersteuning nodig hebt bij je loopbaanontwikkeling kun je terecht bij ons Mobiliteitscentrum. Zij kunnen samen met jou kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn binnen Albeda.

Naast de arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit de cao mbo biedt Albeda het cafetariasysteem arbeidsvoorwaarden, waarin je je arbeidsvoorwaardenpakket aan je persoonlijke wensen en situatie kunt aanpassen. Voorbeelden zijn o.a. een (elektrische) fiets of e-scooter, contributie sportvereniging en scholing. Ook kun je deelnemen aan diverse leuke en interessante personeelsactiviteiten.

Details van de functie

Contactpersoon voor meer informatie

Acties