Governance
De Raad van Toezicht staat het College van Bestuur met raad ter zijde (adviestaak), houdt toezicht op het beleid van het College van Bestuur en vervult tevens de werkgeversrol voor het College van Bestuur. De uitoefening van deze taken staat of valt met een goede informatievoorziening van de kant van het College van Bestuur. Over die informatievoorziening maken de Raad van Toezicht en het College van Bestuur in het bestuursreglement afspraken. De Raad van Toezicht laat zich ook door anderen dan het College van Bestuur informeren, zoals door de Ondernemingsraad en door directeuren. De Raad van Toezicht vervult zijn taken op een proactieve wijze. De Raad van Toezicht adviseert het College van Bestuur gevraagd én ongevraagd.
De verantwoordelijkheden van de Raad van Toezicht in onderwijsinstellingen zijn middels de (overheids-)regelgeving de afgelopen jaren geïntensiveerd.
Toezicht
De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het (beleid van het) College van Bestuur en op de algemene gang van zaken in de rechtspersoon en de daarmee verbonden ondernemingen. De raad ziet toe op het realiseren van de doelstellingen van de rechtspersoon (zoals de kwaliteit van het onderwijs en de maatschappelijke inbedding), de continuïteit van de rechtspersoon en de beheersing van risico’s. De Raad van Toezicht neemt in principe geen taken en verantwoordelijkheden van het College van Bestuur over. Het College van Bestuur bestuurt. Deze taken zijn deels in de regelgeving en de statuten verwoord. Toezicht is achteraf en vooraf. Preventief toezicht is effectiever dan achteraf concluderen dat het College van Bestuur het niet goed heeft gedaan. De Raad van Toezicht moet met het College van Bestuur meedenken en het, als daar aanleiding voor is, op tijd laten weten hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt.
Advies
Een tweede taak van de Raad van Toezicht is het College van Bestuur met raad terzijde staan. De Raad is er om, in het belang van de rechtspersoon, het College van Bestuur optimaal te laten functioneren. Dat gebeurt door het College van Bestuur ‘scherp’ te houden met gevraagd en ongevraagd advies en door de leden van het College van Bestuur met ideeën te prikkelen om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen. Het gaat er minder om dat de Raad de juiste antwoorden geeft, maar meer om dat deze de juiste vragen stelt.
Werkgever
De derde belangrijke taak van de Raad van Toezicht is het zijn van werkgever van het College van Bestuur. Op grond van artikel 6, lid 2 van de statuten, draagt de Raad van Toezicht zorg voor een evenwichtig samengesteld College van Bestuur, onder meer door benoeming, schorsing, ontslag en jaarlijkse evaluatie van de leden van het College van Bestuur. Deze evaluatie vindt mede plaats op basis van jaarlijks te maken prestatieafspraken. De evaluatie ten aanzien van het functioneren van de leden van het College van Bestuur vindt jaarlijks plaats middels één functionerings- en één beoordelingsgesprek met de Raad van Toezicht.
Uitoefening taken
De Raad van Toezicht oefent zijn taken uit als eenheid. Hoewel elk lid zijn of haar eigen achtergrond, kennis en ervaring en dus ook inbreng heeft, staat de Raad en elk lid individueel voor een complete afweging van verschillende aspecten. De Raad is onafhankelijk en heeft een eigen verantwoordelijkheid naar de organisatie die onafhankelijk is van het externe toezicht van de Inspectie.
De Raad van Toezicht bestaat uit minimaal vijf en maximaal zeven leden. De leden hebben een zittingstermijn van maximaal twee keer vier jaar. Een rooster van aftreden voorziet erin, dat er in principe jaarlijks tenminste één lid aftreedt. Het feitelijke aantal is afhankelijk van specifieke omstandigheden en behoeften. De samenstelling van de Raad van Toezicht is divers qua sekse, maatschappelijke en persoonlijke achtergrond.
Algemene eisen aan de leden van de Raad van Toezicht
Van elk lid van de Raad van Toezicht wordt verwacht dat hij of zij beschikt over:
Affiniteit met de maatschappelijke doelstelling van de stichting.
Het vermogen de maatschappelijke doelstelling van de stichting te bewaken, ook door een evenwicht te zoeken tussen die doelstelling en de eigen inbreng vanuit het deskundigheid- en/of ervaringsgebied.
Een brede maatschappelijke belangstelling en ervaring, waarvan omgaan met diversiteit een belangrijk aspect vormt.
Een hbo- of academisch niveau van denken en functioneren.
Inzicht in de noodzaak van bedrijfsmatig werken en het stellen van een continuïteitsdoelstelling aan een organisatie.
Gevoel voor een evenwichtige verhouding tussen bestuurders en toezichthouders.
Het vermogen binnen de Raad in teamverband te werken.
Een relevant netwerk in het werkgebied van de organisatie, bijvoorbeeld met het bedrijfsleven c.q. instellingen.
Binding met Rotterdam en omgeving. In deze grootstedelijke, industriële omgeving zijn diversiteit en multiculturalisme belangrijke aspecten.
Naast algemene eisen geldt dat de leden van de Raad van Toezicht elk beschikken over specifieke expertise op een bepaald deelterrein en elkaar daarin aanvullen.
Profielschets van lid Raad van Toezicht – onderwijs
Het lid neemt deel in de Onderwijscommissie. De Onderwijscommissie adviseert op de kwaliteit van het onderwijs, uitgaande van de onderwijsvisie zoals die door het College van Bestuur is vastgesteld. De onderwijscommissie is besluit voorbereidend voor de Raad van Toezicht vergaderingen.
Naast bovenstaande kwaliteiten van de onderscheiden leden beschikt het lid Raad van Toezicht, onderwijs over de volgende aanvullende competenties:
Bij het toezicht op het onderwijs wordt het nieuw te benoemen lid geconfronteerd met vraagstukken van onderwijskwaliteit, de variëteit in aan te bieden opleidingen, de verankering van het onderwijs met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen, loopbaanbeleid van onderwijsgevenden etc. Informatie wordt verstrekt en gehaald bij het College van Bestuur, de Ondernemingsraad, directieleden en tijdens werkbezoeken bij onderwijsteams en hun stakeholders.
Deze deskundige is gewend sociaalmaatschappelijke en onderwijs gerelateerde ontwikkelingen te volgen en vertalen naar strategische discussies over het te voeren onderwijsbeleid. Ervaring met het beroepsonderwijs en inzicht in en affiniteit met de diversiteit aan doelgroepen van het Albeda College is daarvoor een vereiste. Aldus wordt bijgedragen aan het ontwikkelen van een gewenst onderwijsaanbod van het Albeda College en versterking van relaties met het bedrijfsleven. Gezien de ontwikkelingen binnen het Albeda College is het gewenst dat inzicht bestaat in het beoordelen en ontwikkelen van methoden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Het is een voordeel als het nieuwe lid in de Raad van Toezicht deskundigheid inbrengt op het gebied van sociale en maatschappelijke verhoudingen.
Kandidaten dienen over de volgende vaardigheden te beschikken:
Een brede ervaring in het onderwijs; idealiter in het beroepsonderwijs.
Bij voorkeur eindverantwoordelijke ervaring in een (maatschappelijke) onderneming of onderwijs.
Ervaring in een toezichthoudende rol (bij voorkeur VO, MBO of HBO).
Tenslotte is voldoende tijd, flexibel in te delen i.v.m. middag- en avondbijeenkomsten, een belangrijke voorwaarde.
De procedure
De reactietermijn eindigt op maandag 1 mei 2017. De gesprekken staan gepland voor week 20 en 21 in de avonduren.
Voor meer informatie over de procedure en/of over de rol van Lid Raad van Toezicht kunt u contact opnemen met Rieke Koskamp via 06-21 61 78 67. Uw sollicitatie kunt u richten aan de heer R. Kooren.